ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΣ

 

Στο διαγνωστικό κέντρο ΗΧΩ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΗ, στους Αγίους Αναργύρους, διαθέτουμε τον πιο σύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο, του οίκου GIOTTO, πολλαπλών δυνατοτήτων (μεγεθύνσεις, εντοπιστικές μαστογραφίες κ.λπ.).

 

 


Η Ψηφιακή Μαστογραφία χρησιμοποιείται ευρέως στην πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

 

Ανιχνεύει έως 28% περισσότερους καρκίνους σε γυναίκες κάτω των 50 ετών που δεν έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση και σε γυναίκες με πυκνό μαζικό αδένα. Στην ψηφιακή μαστογραφία απεικονίζονται τα ψηλαφητά μορφώματα και αναδεικνύονται παθολογικές βλάβες μικρού μεγέθους, που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε με την ψηλάφηση του μαστού και δεν έχουν δώσει κανένα  κλινικό σύμπτωμα. Επίσης, είναι πολύ εύκολη η ανάδειξη των μικροαποτιτανώσεων.

Στην ψηφιακή μαστογραφία: :

 

  • Περιορίζεται η επανάληψη των ακτινογραφικών λήψεων λόγω της ψηφιακής ανάλυσης των εικόνων
  • Μειώνεται η χορηγούμενη δόση ακτινοβολίας.
  • Μειώνεται ο χρόνος εξέτασης.
  • Η πίεση που ασκείται στους μαστούς κατά τη διάρκεια των ακτινογραφικών λήψεων είναι μικρότερη και ο πόνος είναι λιγότερος.

Εικόνες  της μαστογραφίας αποθηκεύονται στον  υπολογιστή και είναι πολύ εύκολη η σύγκριση της πρόσφατης μαστογραφίας με τις προηγούμενες  μαστογραφίες. Την ημέρα της εξέτασης μην χρησιμοποιείται αποσμητικό, ταλκ ή κρέμα σώματος στις μασχάλες και στο στήθος σας, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ψευδώς θετικά παθολογικά ευρήματα

 

Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας η μαστογραφία, όπως και η ψηλάφηση, πρέπει να γίνεται μεταξύ 4ης και 12ης μέρας του κύκλου, γιατί οι μαστοί δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι

Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία έχει συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40% σε γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.

 

Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 (τη λεγόμενη μαστογραφία-αναφορά). Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών. Μετά την ηλικία των 50 ετών, πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Στο διαγνωστικό μας κέντρο μπορείτε να κλείσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα ραντεβού για μαστογραφία. Οι εικόνες των προηγούμενων μαστογραφιών είναι αποθηκευμένες στα αρχεία μας, εφόσον έχουν γίνει σε εμάς. Με αυτό τον τρόπο η σύγκριση των εικόνων είναι πολύ εύκολη.

Μπορείτε να κάνετε αν θέλετε και τον υπέρηχο μαστών στο ίδιο ραντεβού μετά την ολοκλήρωση της μαστογραφίας. Οι ακτινολόγοι ιατροί μας, αφού κάνουν τη διάγνωση της μαστογραφίας, προχωρούν στο ίδιο ραντεβού και στον υπέρηχο των μαστών.

Όταν οι  μαστοί είναι πυκνοί, δηλαδή έχουν πολύ μαζικό αδένα, η ευαισθησία της μαστογραφίας ελαττώνεται κατά 2-6 φορές. Στις περιπτώσεις αυτές η συμπληρωματική εξέταση με υπερηχογράφημα συμβάλλει στην ανίχνευση καλοήθων και κακοήθων ευρημάτων.

Αν επιθυμείτε, μπορείτε  στο ίδιο ραντεβού να κάνετε και τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας.

 

Το διαγνωστικό μας εξυπηρετεί, επίσης, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού <<Φώφη Γεννηματά>>

Δικαιούχοι στο Πρόγραμμα δωρεάν έλεγχος μαστών «Φώφη Γεννηματά» είναι όλες οι γυναίκες που έχουν ΑΜΚΑ και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 50 έως 69 ετών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και αφορά 1.300.000 γυναίκες.

Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει ψηφιακή μαστογραφία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είτε εκείνες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού κατά την τελευταία πενταετία.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος πρέπει να έχουν άυλη συνταγογράφηση και θα λάβουν με sms ή email το παραπεμπτικό τους.

Γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση: μπορούμε, όταν μας καλέσουν για ραντεβού, με το ΑΜΚΑ τους να ανακτήσουμε το παραπεμπτικό από το σύστημα του ΕΟΠΥΥ, αν είναι δικαιούχες του προγράμματος και να κάνουν τη μαστογραφία τους.

Ο προληπτικός έλεγχος των μαστών είναι μια επιλογή
που μπορεί να σώσει τη ζωή των γυναικών